78STE DANILITH NOKERE KOERSE

WOENSDAG 13 MAART 2024

2022

Ijzersterke Wiebes wint de kasseisprint in Nokere voor Kopecky

Lorena Wiebes heeft met veel overtuiging Nokere Koerse gewonnen. De Nederlandse van Team DSM was in de sprint na een incidentrijke koers duidelijk de sterkste. Ze haalde het met lengtes voorsprong op Lotte Kopecky. Marta Bastianelli mocht als laatste mee het podium op.

De 3e editie van Nokere Koerse bij de vrouwen was een incidentrijke race. Vlak voor de eerste lokale ronde gaf favoriete Grace Brown (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope) er de brui aan. De race werd ook ontsierd door een eerste valpartij waardoor Alice Barnes (Canyon SRAM) moest opgeven.

Aan het begin van de eerste lokale ronde verloor Jesse Vandenbulcke (Le Col-Wahoo) de controle over haar stuur waardoor ze een val veroorzaakte in het peloton. Voor topfavoriete Lorena Wiebes (DSM) was het even schrikken want ook zij werd opgehouden door de valpartij. Vandenbulcke werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Wiebes keerde terug in het peloton en maakte nog steeds kans op de overwinning. Later gingen nog 2 rensters van DSM tegen de vlakte en op de Huisepontweg was het weer zover. Verschillende valpartijen en opgaves ontsierden de wedstrijd.

Na al die valpartijen gingen 2 rensters van Parkhotel Valkenburg er vandoor. Ze wilden het onder elkaar uitvechten, maar dat liet het peloton niet gebeuren. Met nog 8 kilometer te gaan zat alles weer samen.

Op de Huisepontweg slaagde niemand erin om te ontsnappen, dus beloofde de Nokereberg de beslissende rol te spelen. Topfavorieten Lorena Wiebes, Lotte Kopecky en Marta Bastianelli zaten in een goeie positie om aan de sprint te beginnen, maar toen de koers losbarstte op de Nokereberg schoot Wiebes er als een raket vandoor.

Lorena Wiebes wint met grote overmacht de 3e editie van Nokere Koerse. Kopecky verovert de 2e plaats en Marta Bastianelli vervolledigt het podium.

Wiebes: "De crossen in de winter hebben me geholpen"

Lorena Wiebes raakte zelf betrokken bij een val eerder in de wedstrijd, maar zag 3 ploeggenotes door de gevolgen van verschillende valpartijen uit de race stappen.

"Ik ben heel blij met deze overwinning. We hadden pech want door valpartijen moesten 3 rensters opgeven. In de finale hadden we meer geluk”, vertelt Lorena Wiebes na de wedstrijd.

Wiebes zat goed gepositioneerd in het wiel van Lotte Kopecky voor ze aan haar sprint begon. "Lotte is een van de sterkste rensters met zo’n aankomst dus ik wist waar ik moest zitten."

"Ik heb een redelijk goeie winter achter de rug. Ik heb op de baan en enkele crossen gereden. Dat heeft me zeker geholpen."

Het is de 3e keer dat Wiebes naar een overwinning sprint dit seizoen. "Ik

doe regelmatig brommertrainingen met mijn vader. Daardoor heb ik wel wat
snelheid in de benen."

Kopecky: "Wiebes schoot weg als een komeet"

Lotte Kopecky was in de sprint niet opgewassen tegen de snelheid van Lorena Wiebes. "Wiebes schoot weg als een komeet. Ze kwam met enorm veel snelheid langszij en daar was niets tegen te doen", vertelt Lotte Kopecky na de wedstrijd.

Kopecky wist telkens aan de valpartijen te ontsnappen. "Er werd nerveus gekoerst en iedereen weet ook dat ze op bepaalde momenten vooraan moeten zitten. Als je achteraan zit, is de koers vaak verloren."

“We hebben halfweg de koers geprobeerd er een selectie van te maken, maar dat is niet gelukt. Op de plaatselijke ronde met de kasseienstroken zat het op een lint, maar de wind was niet sterk genoeg om het op de kant te trekken."

Kopecky koos ervoor om niet met de handen in de beugels te sprinten. Winnares Wiebes deed dat wel.

"Ik voel me niet comfortabel om met mijn handen in de beugels te sprinten op kasseien. Ik heb het gevoel dat ik op deze manier het meeste kracht op mijn pedalen kan zetten", aldus Kopecky.