78STE DANILITH NOKERE KOERSE

WOENSDAG 13 MAART 2024

Parcours ME

Nokere Koerse is in 2024 188,1 kilometer lang. De start blijft op de Markt in fietsstad Deinze en de aankomst ligt uiteraard bovenop Nokereberg.

Toch zijn er hier en daar enkele nieuwigheden. Eerst is er een aanloop van 94,2 km die de renners langs Nazareth, Gavere, Oosterzele, Zwalm, Oudenaarde, Horebeke, Maarkedal, Anzegem en Wortegem-Petegem richting Nokere brengt. Na 25 kilometer is de bekende Lange Munte de eerste kasseistrook van de dag, 15 kilometer later zijn de Kattenberg, Holleweg en Jagerij de volgende hindernissen. Daarna volgt een ommetje rond de Brouwerij Roman met de helling Varent. Vanuit Oudenaarde trekken we naar Anzegem met de kasseien van de Varent, de hellingen Hellestraat en Holstraat en in Wortegem-Petegem de minder bekende Petegemberg (500m aan 7,6%), met op de top een prachtig uitzicht over de Vlaamse Ardennen.

Het spreekt voor zich dat deze hindernissen alleen als opwarmer zullen dienen. Nadat de renners voor het eerst Nokereberg (350 meter aan 5,7%, maximaal 7%) opvlammen, volgen nog 3 plaatselijke ronden van 31,3 km.

De plaatselijke ronde is gekruid met tal van kasseistroken: de Herlegemstraat, de Lange Aststraat, de Kloosterstraat, de heraangelegde Doorn, Lededorp en de Huisepontweg, die zeer kort op elkaar volgen. Daar moeten de verschillen gemaakt worden. Niet onbelangrijk, bij het verlaten van Wannegem-Dorp volgen de laatste 3 km!