78STE DANILITH NOKERE KOERSE

WOENSDAG 13 MAART 2024

Het deelnemersveld

Op het jaarlijkse persdiner zijn de deelnemers van Danilith Nokere Koerse bekend gemaakt. De organisatie kiest er bewust voor om met een beperkt peloton te rijden. Koersdirecteurs Rony De Sloovere en Gil Steyvers: ‘Zo willen we de veiligheid in de koers verzekeren. We rijden zowel met mannen als vrouwen met 20 ploegen, respectievelijk met 140 en 120 renners. Door bewust het peloton in te perken, krijgen we een minder nerveuze koers. Veiligheid staat voorop.’

Zowel bij de mannen als de vrouwen wordt het nummer één opnieuw opgespeld door de uittredende winnaars, Tim Merlier en Lorena Wiebes. Voorzitter Robrecht Bothuyne: ‘We zijn heel blij met onze deelnemers. Bij de mannen en vrouwen staat de Belgische kampioen op de deelnemerslijst. En Europees kampioene Lorena Wiebes is een absolute wereldtopper. En zowel bij de mannen als de vrouwen staat opnieuw, typisch voor Nokere, aanstormend talent aan de start; Shirin Van Anrooij bijvoorbeeld, de witte trui uit de voorbije Tour de France of Thibau Nys die voor het eerst aan de start staat voor het Trek-team.’

Volgt Tim Merlier zichzelf op?

Belgisch kampioen Tim Merlier was in 2022 met overmacht de sterkste op de flanken van Nokereberg. Ook dit jaar staat de Wortegemnaar aan de start in Deinze. En met ambitie! Merlier: ‘Ik ga voor een tweede overwinning op rij. Het is lang geleden dat iemand zichzelf kon opvolgen. Ik ga dit proberen waarmaken!’ Merlier mag zich opmaken voor de nodige concurrentie, zelfs uit eigen streek! Zo staat Sep Vanmarcke aan de start. Lotto-Dstny pakt uit met Victor Campenaerts en Florian Vermeersch. En ook Edward Theuns gaat op zoek naar de zege in Nokere, net als ex-kampioen van België Dries De Bondt. Uit het buitenland komen de Australische spurter Sam Welsford, die in Argentinië al tweemaal wist te winnen en de Duitse topsprinter Pascal Ackermann. De nummer twee van vorig jaar, Max Walscheid, gaat dan weer voor Cofidis voor een trapje hoger op het podium. Naast Tim Merlier is ook Timothy Dupont, een voormalig-winnaar, aan de start.

Nokere is ook dé koers voor nieuw en opkomend talent. Daarbij is het dit jaar zeker uitkijken naar het debuut van Thibau Nys die voor de Trek-ploeg zijn debuut maakt als prof op de weg. Uitkijken naar wat de Europese beloftenkampioen van 2021 en de kersverse beloftenwereldkampioen veldrijden al kan tussen de doorwinterde profs op de weg!

Lorena Wiebes voor nummer 3?

Bij de dames gaat Europees kampioene Lorena Wiebes voor nummer 3. Danilith Nokere Koerse was haar eerste grote overwinning bij de profs. Nu is ‘s werelds snelste dame op twee wielen dé topfavoriete. Maar ook nu wacht haar stevige concurrentie. Zo zal ze moeten afrekenen met de nummer 3 van vorig jaar; ex-wereldkampioene Marta Bastianelli. Zij won al de GP Le Samyn deze week. Belgisch kampioene Kim De Baat heeft onder andere veldrijdster Annemarie Worst in steun. Ook hét Belgische opkomende talent Julie De Wilde wordt aan de start verwacht. Van verderaf komt onder andere Kirsten Faulkner, vorig jaar nog goed voor twee ritzeges in de Giro. Of wat kan de Cubaanse Arlenis Sierra? De toprenster van Movistar werd vorig jaar nog 4de in de Ronde van Vlaanderen. De Vlaamse kasseien zouden haar dus moeten liggen. En dan hebben het nog niet gehad over de sterke Trek-ploeg of het team van Jumbo-Visma... Ook bij de dames wordt het dus een spannende strijd!

Danilith Nokere Koerse gaat door op woensdag 15 maart en is live te zien op VRT Sporza en Eurosport.