2017 elite - Erelijst Elite - Vorige edities

76ste Danilith Nokere Koerse

Woensdag 16 maart 2022

2017 Nacer Bouhanni wint 72ste editie

(Nokere - 15.03.2017) - Nacer Bouhanni (Cofidis) heeft de 72ste editie van Danilith Nokere Koerse gewonnen. De Fransman haalde het na een massasprint van onder andere de Britse kampioen Adam Blythe en Joeri Stallaert.

Podium : Blythe - Bouhanni - Stallaert

Een fotoreportage van Danilith Nokere Koerse 2017 : klik hier


(SPORT INFO SPORTS) De 26-jarige Nacer Bouhanni heeft woensdag de 72e editie van Danilith Nokere Koerse (1. BC), met start in Deinze en aankomst na 192,3 kilometer te Nokere, gewonnen. De Fransman haalde het na een massasprint van onder andere de Britse kampioen Adam Blythe en Joeri Stallaert.


Van bij de start probeerden diverse renners een uitval op te zetten maar daar slaagde evenwel niemand in. Bij de passage van Tiegemberg, de eerste helling van de dag na 36 kilometer koers, kwam er even een breuk in het peloton maar na de afdaling smolt alles opnieuw samen. Het was wachten tot bij het ingaan van de eerste van zeven plaatselijke ronden, op en rond Nokereberg van elk 13,2 kilometer, voor we een eerste grote afscheiding kregen.


Daarvoor zorgden Floris De Tier, Ludwig De Winter, Kenneth Van Rooy, Gaetan Bille, de Noor Ole Forfang, de Nieuw-Zeelander Hamish Schreurs en de Nederlander Elmar Reinders. De grote groep liet even begaan zodat de zeven vluchters een voorsprong van twee minuten konden bijeen sprokkelen. Kenneth Van Rooy toonde zich de meest bedrijvige renner in de strijd voor het bergklassement en sprokkelde zo de premie van 250 euro. Met nog twee ronden voor de boeg was de voorsprong van de vluchters geslonken tot op een halve minuut voor een eerste deel van het peloton.


Wat verderop kregen we dan ook een hergroepering al spartelden Floris De Tier en Ole Forfang nog even tegen. Zij werden in eerste instantie bijgebeend door Sean De Bie met de Duitser Nils Politt maar ook hier liet het peloton niet begaan. Het bleef er zeer nerveus aan toegaan, met enkele valpartijen tot gevolg. Eén van de voornaamste slachtoffers was Timothy Dupont die zo in volle finale de verlenging van zijn zege in rook zag opgaan. Met nog vijf kilometer voor de boeg probeerde Floris Gerts de aangekondigde massasprint te ontlopen. Tevergeefs evenwel. Hij werd ingelopen en dat lot was ook zijn Zwitserse ploegmakker bij BMC, Silvan Dillier, beschoren.


In de daaropvolgende groepssprint stond er geen maat op Nacer Bouhanni die het met duidelijk verschil haalde van de Brit Adam Blythe en Joeri Stallaert. Bouhanni, in 2014 nog derde, volgt daarmee Timothy Dupont op die het vorig jaar haalde na een massasprint van de Noor Kristoffer Halvorsen en de Nederlander Dylan Groenewegen.

VERSLAG VAN DE WEDSTRIJD DOOR SPORZA : KLIK HIERNacer Bouhanni (Cofidis) wou zege in Nokere niet laten liggen


(SPORT INFO SPORTS) = Op de sprint van Nacer Bouhanni stond geen maat. De Fransman haalde het dan ook vrij overtuigend van het hele pak. Hij verliet eerder Parijs-Nice en wou Danilith Nokere Koerse nog eens in de benen hebben voor Bouhanni afzakt naar Milaan-Sanremo.


“Dit was geen gemakkelijke wedstrijd. Van bij de start legde men er de pees op. En er werd hier traditioneel zeer nerveus gekoerst”, begon Nacer Bouhanni. “Ik wist dat ik me in de finale steeds vooraan moest posteren met al die korte bochten. Ik ben de sprint aangegaan toen we de laatste rechte lijn introkken. Dat was op zo’n 350 meter van de finish. En dan kwam het erop neer alles te geven. Dat is me gelukt. Mijn volgende doel is Milaan-Sanremo. Ik wou vandaag nog eens de benen testen alvorens af te reizen naar Italië. Winnen in Nokere was geen must maar dit kon ik toch niet laten liggen? Ik ben voortijdig afgestapt in Parijs-Nice en had deze wedstrijd toch wel nodig om nog wat wedstrijdkilometers op te doen. Of ik nu een van de favorieten ben voor Milaan-Sanremo? Dat weet ik niet. Er zijn er nog wel die deze koers als objectief hebben. Mezelf naar voor schuiven doe ik niet. Deze wedstrijd verliep ook perfect voor mij. Er was die vroege vlucht en mijn ploeggenoten controleerden het gebeuren voor mij. Ik moest het in de finale dan maar afmaken, al is dat altijd gemakkelijker gezegd dan gedaan”, lachte Bouhanni.


Hij kroop na de podiumhuldiging en de persbabbel gevolgd door de medische controle opnieuw op de fiets en zette koers richting hotel om zo nog wat bij te trainen voor de Primavera


Adam Blyhte (Aqua Blue Sport) maakt conditionele vorderingen


(SPORT INFO SPORTS) = Nacer Bouhanni stoof Nokereberg op als een kogel. Adam Blythe moest zich snel gewonnen geven en had vlug door dat een dichtste ereplaats het hoogst haalbare zou zijn op Nokereberg.


“Bouhanni had de beste lijn en was vandaag wel de sterkste. Ik verloor net iets teveel grip om hem te verslaan maar tweede worden is nog altijd beter dan derde worden”, verduidelijkte Adam Blythe. “Het is een zeer rare spurt hier. Je maakt als renner niet veel mee dat er gespprint wordt op een bergje dat dan nog met kasseien bedekt is. Hier dus wel. Dat maakt deze koers ook zo speciaal. Vrijdag ga ik een nieuwe kans wagen in Handzame om mijn eerste zege van het seizoen te behalen. Naar ik van journalisten vernam is het daar elke keer al op een massasprint uitgedraaid. Wel dat mag van mij vrijdag ook zo zijn. De conditie maakt alsmaar vordering. Ik houd mijn vingers gekruist om daar een mooie prestatie neer te zetten. Lukt het niet in Handzame dan is mijn volgend doel de Driedaagse De Panne-Koksijde. Ook daar zijn er enkele kansen op een massasprint. Maar eerst vrijdag afwerken.”


Joeri Stallaert (Cibel-Cebon) hoopt in Handzame Classic op een nieuwe massasprint


(SPORT INFO SPORTS) = Derde worden na Nacer Bouhanni en Adam Blythe is zeker geen schande. Dat wist ook Joeri Stallaert nadat hij met die twee ras sprinters het podium van Danilith Nokere Koerse op mocht.


“Het is echt gekkenwerk om je hier goed te positioneren voor de sprint. Net voor het ingaan van de laatste kilometer rijden we een smal baantje op en daarvoor is het bikkelen om je plaats te houden in het peloton”, meldde Joeri Stallaert. “Daarna is het de laatste 350 meter dokkeren geblazen op de kasseien. Ik voelde me heel goed in de wedstrijd en was dat al gaan melden aan mijn sportdirecteur Gaspard Van Peteghem. Zo kreeg ik de steun van de hele ploeg. Er waren vandaag twee renners die net iets sneller waren dan mij en daar kan ik me best in vinden. Vrijdag is Nacer Bouhanni er al niet bij. Bovendien ligt de sprint in Handzame Classic me meer dan wat we hier voorgeschoteld kregen, zijnde bergop op kasseien. Ik ga vrijdag dan ook voor een overwinning. Bovendien word ik derde in een koers met als label buiten categorie. Ik hoop dat het in Handzame opnieuw uitmond in een massasprint want ik wil nu wel eens uitpakken met een zege.”


Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise) maakte van bergprijs meteen een doel


(SPORT INFO SPORTS) = Kenneth Van Rooy maakte deel uit van de vlucht met zeven die een heel deel van de koers kleurde. Van Rooy maakte van de nood een deugd en maakte meteen een doel van de bergprijs die Danilith Nokere Koerse rijk is.


“Ik heb vorig jaar een heel slecht jaar gehad door allerlei tegenslagen. Nu loopt het beter. Ik wou door een vroege vlucht de conditie nog wat aanscherpen en dat is me wel gelukt”, stelde Kenneth Van Rooy. “Toen we uiteindelijk met zeven man voorop geraakten wou ik meteen een doel maken van die bergprijs. Daar was immers een mooie premie aan verbonden. Natuurlijk kruipt zoiets wel in de kleren want er waren er nog die van dat nevenklassement een doel gemaakt hadden. Gelukkig sprokkelde ik voldoende punten. Ik wil me de komende wedstrijden nog wel meer laten opvallen. Wij reden een hele poos op kop en pakten zo toch mooie publiciteit. En bovendien wisten we maar al te goed dat tegen een jagend peloton niets te beginnen was met zeven man”.


UITSLAG


1 Nacer Bouhanni (Cofidis) FRA 4:07:31


2 Adam Blythe (Aqua Blue Sport) GBR 0:00
3 Joeri Stallaert (Cibel - Cebon) BEL 0:00
4 Phil Bauhaus (Sunweb) GER 0:00
5 Bert Van Lerberghe (Sport Vlaanderen - Baloise) BEL 0:00
6 Coen Vermeltfoort (Roompot - Nederlandse Loterij) NED 0:00
7 Rüdiger Selig (Bora - Hansgrohe) GER 0:00
8 André Looij (Roompot - Nederlandse Loterij) NED 0:00
9 Alan Banaszek (CCC - Sprandi - Polkowice) POL 0:00
10 Mathias De Witte (Cibel - Cebon) BEL 0:00
11 Frantisek Sisr (CCC - Sprandi - Polkowice) CZE 0:00
12 Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy) CAN 0:00
13 Jarl Salomein (Sport Vlaanderen - Baloise) BEL 0:00
14 Rob Leemans (Pauwels Sauzen - Vastgoedservice) BEL 0:00
15 Jelle Mannaerts (Tarteletto - Isorex) BEL 0:00
16 Justin Jules (WB Veranclassic - Aqua Protect) FRA 0:00
17 Jenthe Biermans (Katusha - Alpecin) BEL 0:00
18 Mihkel Räim (Israel Cycling Academy) EST 0:00
19 Steven Lammertink (Lotto NL - Jumbo) NED 0:00
20 Jasper De Buyst (Lotto - Soudal) BEL 0:00
21 Riccardo Stacchiotti ITA 0:00
22 Boris Vallée (Fortuneo - Vital Concept) BEL 0:00
23 Martin Elmiger (BMC Racing Team) SUI 0:00
24 Twan Castelijns (Lotto NL - Jumbo) NED 0:00
25 Danilo Napolitano (Wanty - Groupe Gobert) ITA 0:00
26 Timothy Stevens (Pauwels Sauzen - Vastgoedservice) BEL 0:00
27 Floris Gerts (BMC Racing Team) NED 0:00
28 Alexei Tsatevitch (Gazprom - Rusvelo) RUS 0:00
29 Aidis Kruopis (Verandas Willems - Crelan) LTU 0:00
30 Amund Grøndahl Jansen (Lotto NL - Jumbo) NOR 0:00
31 Romain Cardis (Direct Energie) FRA 0:00
32 Berden De Vries (Roompot - Nederlandse Loterij) NED 0:00
33 Aaron Gate (Aqua Blue Sport) NZL 0:00
34 Fabien Grellier (Direct Energie) FRA 0:00
35 Loïc Vliegen (BMC Racing Team) BEL 0:00
36 Etienne Van Empel (Roompot - Nederlandse Loterij) NED 0:00
37 Anders Skaarseth (Joker - Icopal) NOR 0:00
38 Miles Scotson (BMC Racing Team) AUS 0:00
39 Roy Jans (WB Veranclassic - Aqua Protect) BEL 0:00
40 Bert De Backer (Sunweb) BEL 0:00
41 José Isidro Maciel Gonçalves (Katusha - Alpecin) POR 0:00
42 Benoit Jarrier (Fortuneo - Vital Concept) FRA 0:00
43 Rob Ruijgh (Tarteletto - Isorex) NED 0:00
44 Viatcheslav Kuznetsov (Katusha - Alpecin) RUS 0:00
45 Arjen Livyns (Pauwels Sauzen - Vastgoedservice) BEL 0:00
46 Zico Waeytens (Sunweb) BEL 0:00
47 Martijn Budding (Roompot - Nederlandse Loterij) NED 0:00
48 Michal Paluta (CCC - Sprandi - Polkowice) POL 0:00
49 Jakub Kaczmarek (CCC - Sprandi - Polkowice) POL 0:00
50 Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport) DEN 0:00
51 Remy Mertz (Lotto - Soudal) BEL 0:00
52 Andrea Pasqualon (Wanty - Groupe Gobert) ITA 0:00
53 David Boucher (Pauwels Sauzen - Vastgoedservice) FRA 0:00
54 Alexandre Pichot (Direct Energie) FRA 0:00
55 Nicolas Marini (Nippo - Vini Fantini) ITA 0:00
56 Roman Maikin (Gazprom - Rusvelo) RUS 0:00
57 Wesley Kreder (Wanty - Groupe Gobert) NED 0:00
58 Pierpaolo De Negri (Nippo - Vini Fantini) ITA 0:00
59 Antwan Tolhoek (Lotto NL - Jumbo) NED 0:00
60 Nils Politt (Katusha - Alpecin) GER 0:00
61 Jonas Koch (CCC - Sprandi - Polkowice) GER 0:00
62 Dries De Bondt (Verandas Willems - Crelan) BEL 0:00
63 Pieter Vanspeybrouck (Wanty - Groupe Gobert) BEL 0:00
64 Johannes Fröhlinger (Sunweb) GER 0:00
65 Igor Boev (Gazprom - Rusvelo) RUS 0:00
66 Kamil Malecki (CCC - Sprandi - Polkowice) POL 0:17
67 Guillaume Van Keirsbulck (Wanty - Groupe Gobert) BEL 0:17
68 Lennard Kämna (Sunweb) GER 0:17
69 Michael Cools (Tarteletto - Isorex) BEL 0:17
70 Franck Bonnamour (Fortuneo - Vital Concept) FRA 0:17
71 Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen - Baloise) BEL 0:17
72 Benjamin Perry (Israel Cycling Academy) CAN 0:17
73 Anton Vorobev (Gazprom - Rusvelo) RUS 0:17
74 Erik Baska (Bora - Hansgrohe) SVK 0:17
75 Oscar Riesebeek (Roompot - Nederlandse Loterij) NED 0:17
76 Tom Bohli (BMC Racing Team) SUI 0:17
77 Kilian Franikiny (BMC Racing Team) SUI 0:17
78 Maxim Belkov (Katusha - Alpecin) RUS 0:17
79 Guy Sagiv (Israel Cycling Academy) ISR 0:17
80 Huub Duyn (Verandas Willems - Crelan) NED 0:17
81 Gerry Druyts (Pauwels Sauzen - Vastgoedservice) BEL 0:17
82 Michiel Dieleman (Cibel - Cebon) BEL 0:17
83 Paul Ourselin (Direct Energie) FRA 0:17
84 Seppe Verschuere (Cibel - Cebon) BEL 0:17
85 Niels De Rooze (Tarteletto - Isorex) BEL 0:17
86 Florian Vachon (Fortuneo - Vital Concept) FRA 0:17
87 Krists Neilands (Israel Cycling Academy) LAT 0:17
88 Hugo Hofstetter (Cofidis) FRA 0:26
89 Jonas Vangenechten (Cofidis) BEL 0:26
90 Kenny Dehaes (Wanty - Groupe Gobert) BEL 0:26
91 Sean De Bie (Lotto - Soudal) BEL 0:26
92 Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen - Baloise) BEL 0:26
93 Vegard Breen (Joker - Icopal) NOR 0:26
94 Edward Planckaert (Sport Vlaanderen - Baloise) BEL 0:26
95 Martijn Tusveld (Roompot - Nederlandse Loterij) NED 0:29
96 Robby Cobbaert (Cibel - Cebon) BEL 0:29
97 Maxime Vantomme (WB Veranclassic - Aqua Protect) BEL 0:32
98 Pascal Ackermann (Bora - Hansgrohe) GER 0:32

99 Dimitri Peyskens (WB Veranclassic - Aqua Protect) BEL 0:32
100 Dmitry Kozontchuk (Gazprom - Rusvelo) RUS 0:32
101 Laurens Ten Dam (Sunweb) NED 0:32
102 Dorian Godon (Cofidis) FRA 0:32
103 Jeremy Cornu (Direct Energie) FRA 0:32
104 Sindre Skjøstad Lunke (Sunweb) NOR 0:32
105 Andrey Solomennikov (Gazprom - Rusvelo) RUS 0:32
106 Mark McNally (Wanty - Groupe Gobert) GBR 0:32
107 Floris De Tier (Lotto NL - Jumbo) BEL 0:37
108 Frederik Frison (Lotto - Soudal) BEL 0:37
109 Silvan Dillier (BMC Racing Team) SUI 0:37
110 Marcel Sieberg (Lotto - Soudal) GER 0:40
111 Nicola Bagioli (Nippo - Vini Fantini) ITA 0:40
112 Stijn Steels (Sport Vlaanderen - Baloise) BEL 0:40
113 Dennis Van Winden (Israel Cycling Academy) NED 0:59
114 Kenneth Vanbilsen (Cofidis) BEL 1:01
115 Michael Van Staeyen (Cofidis) BEL 1:01
116 Frederik Backaert (Wanty - Groupe Gobert) BEL 1:04
117 Kevyn Ista (WB Veranclassic - Aqua Protect) BEL 1:04
118 Leigh Howard (Aqua Blue Sport) AUS 1:42
119 Dennis Coenen (Cibel - Cebon) BEL 1:42
120 Mads Würtz Schmidt (Katusha - Alpecin) DEN 1:48
121 Matthew Brammeier (Aqua Blue Sport) IRL 1:48
122 Enzo Wouters (Lotto - Soudal) BEL 1:48
123 Brecht Dhaene (Pauwels Sauzen - Vastgoedservice) BEL 1:51
124 Hamish Schreurs (Israel Cycling Academy) NZL 1:54
125 Ludwig De Winter (WB Veranclassic - Aqua Protect) BEL 1:56
126 Elmar Reinders (Roompot - Nederlandse Loterij) NED 1:56
127 Martijn Keizer (Lotto NL - Jumbo) NED 1:56
128 Koen Bouwman (Lotto NL - Jumbo) NED 1:56
129 Lukas Pöstlberger (Bora - Hansgrohe) AUT 1:56
130 Jimmy Janssens (Cibel - Cebon) BEL 2:00
131 Andrew Fenn (Aqua Blue Sport) GBR 2:00
132 Evgeny Shalunov (Gazprom - Rusvelo) RUS 2:00
133 Ole Forfang (Joker - Icopal) NOR 2:09
134 Michael Goolaerts (Verandas Willems - Crelan) BEL 2:09
135 Loïc Chetout (Cofidis) FRA 2:34
136 Gaëtan Bille (Verandas Willems - Crelan) BEL 2:36
137 Marco Mathis (Katusha - Alpecin) GER 2:41
138 Adrian Kurek (CCC - Sprandi - Polkowice) POL 2:41
139 Francis Mourey (Fortuneo - Vital Concept) FRA 2:44
140 Patryk Stosz (CCC - Sprandi - Polkowice) POL 2:46
141 Tony Hurel (Direct Energie) FRA 2:55
142 Andreas Schillinger (Bora - Hansgrohe) GER 3:45
143 Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen - Baloise) BEL 3:52
144 Alexander Maes BEL 3:52
145 Aimé De Gendt (Sport Vlaanderen - Baloise) BEL 3:52
146 Yohann Gène (Direct Energie) FRA 4:18
147 Zakkari Dempster (Israel Cycling Academy) AUS 4:18
148 Ryan Anderson (Direct Energie) CAN 4:21
149 Kris Boeckmans (Lotto - Soudal) BEL 4:29
150 Jhonatan Restrepo Valencia (Katusha - Alpecin) COL 4:29
151 Erwan Corbel (Fortuneo - Vital Concept) FRA 5:15
152 Bert-Jan Lindeman (Lotto NL - Jumbo) NED 5:27
153 Peter Koning (Aqua Blue Sport) NED 5:35
154 Sander Cordeel (Verandas Willems - Crelan) BEL 7:27
155 Timothy Dupont (Verandas Willems - Crelan) BEL 7:42
156 Kristoffer Skjerping (Joker - Icopal) NOR 7:42
157 Kristoffer Halvorsen (Joker - Icopal) NOR 7:42
158 Adrian Aas Stien (Joker - Icopal) NOR 7:42
159 Bjørn Tore Nilsen Hoem NOR 7:42
160 Markus Hoelgård (Joker - Icopal) NOR 7:42
161 Alessandro Bisolti (Nippo - Vini Fantini) ITA 8:19
162 Andrew Leigh (Tarteletto - Isorex) GBR 8:19
163 Barry Markus (Pauwels Sauzen - Vastgoedservice) NED 8:19
164 James Shaw (Lotto - Soudal) GBR 8:19
165 Conor Dunne (Aqua Blue Sport) IRL 8:19
166 Lawrence Naesen (WB Veranclassic - Aqua Protect) BEL 8:19
167 Kevin Verwaest (Tarteletto - Isorex) BEL 9:01
168 Jonathan Breyne (Tarteletto - Isorex) BEL 9:29.


De volledige uitslag kan je hier downloaden.


Meer foto's van de Danilith Nokere Koerse 2017 kan je hier bekijken.

Weersverwachting Nokere
Meer weer in Nokere

Andere Nokere Koerse evenementen