Downloads 2019 - Elite

75ste Danilith Nokere Koerse

Woensdag 17 maart 2021

Editie 2019

Cees Bol (Sunweb -NED) wint de 74ste editie van Danilith Nokere Koerse (UCI H.C.)

Cees Bol (Sunweb) heeft vandaag de 74ste editie van Nokere Koerse (cat. 1.BC) gewonnen.

Na 195,6 kilometer van Deinze naar Kruisem bleef de 23-jarige Nederlander in de sprint van een omvangrijke groep de Duitser Pascal Ackermann en Jasper Philipsen voor.

Onder ideale weersomstandigheden werd even na half één in Deinze het startsein gegeven voor de 74ste editie van Nokere Koerse. Zwaartepunt in de wedstrijd waren de vele kasseistroken en de Nokereberg, die liefst zeven keer moest worden bedwongen. Ook de finishlijn was op deze klim getrokken. Vooraf konden Nederlands kampioen Mathieu van der Poel en Remco Evenepoel rekenen op extra veel belangstelling vanwege hun eerste optreden in de voorjaarsklassiekers.

Lange vlucht met vijf renners

Het duurde een hele poos voordat de lange vlucht tot stand kwam, maar uiteindelijk raakten na 28 kilometer koers op de Tiegemberg vijf renners weg. David Boucher, Axel Journiaux, Yoann Offredo, Van der Poels ploegmaat Otto Vergaerde en Mattia Viel sloegen de handen ineen en liepen rap uit op het peloton. Tijdens de eerste passage van de finish in Nokere na 56 kilometer bedroeg hun voorsprong al bijna acht minuten.

Rond half koers begon het peloton langzaamaan het tijdsverschil terug te schroeven, onder meer door de inspanningen van Deceuninck-Quick Step. Ook andere ploegen begonnen zich met de achtervolging te bemoeien, waardoor de voorsprong verder afnam. Heel wat teams hadden hier immers hun snelle mannen afgevaardigd. Toen de nervositeit toenam op ongeveer vijftig kilometer van de streep, werd het peloton wel enkele malen opgeschrikt door valpartijen.

Van der Poel en Boom testen de benen

Vooraan waren Journiaux en Viel de eerste vluchters die moesten afhaken, terwijl de overgebleven drie stug door bleven rijden. Bij de passages boven op Nokereberg was het steevast de 39-jarige David Boucher die de punten meepakte voor de Pur Natur bergprijs. Op 39,5 kilometer van de streep testte Van der Poel de eerste keer de benen op de kasseien bij Wannegem en er kwam tegenreactie van Lars Boom, nog een renner met een verleden in het veldrijden. Beide renners toonden zich erg actief en leken de sprinters te willen vermoeien. Alles kwam echter weer samen en de rust keerde terug.

Op dertig kilometer van de meet was de voorsprong van de drie koplopers al teruggelopen tot slechts een halve minuut, dus het was een kwestie van tijd voordat zij werden bijgehaald. Meermaals probeerden renners de oversteek te maken, maar het waren uiteindelijk de vroege vluchters zelf die de handdoek in de ring gooiden bij het ingaan van de laatste 25 kilometer. Daarna werd er gedemarreerd slag om slinger, zoals dat zo mooi heet.

Op die manier kwamen Clément Carisey en Clément Russo enige tijd voorop te liggen. De Franse renners pakten een voorsprong van een halve minuut. Maar op de Lange Ast op ruim tien kilometer van de meet werden ook zij weer bijgehaald. Op de kasseien van de Huisepontweg werd het peloton op een lang lint getrokken. Marco Canola probeerde weg te rijden, maar de Italiaan schakelde zichzelf uit met een valpartij terwijl hij op kop reed.

Eindsprint ontsierd door zware val Van der Poel

Boom probeerde in de laatste vier kilometer nog een aanval op te zetten, maar de Nederlander van Roompot-Charles kreeg opnieuw geen ruimte. Daarop moest een sprint op de Nokereberg uitmaken wie de winst zou pakken. Sunweb leidde het peloton onder de vod van de laatste kilometer. Een zware valpartij in de laatste 300 meter zorgde voor heel wat opschudding. Onder andere Mathieu van der Poel werd daardoor uitgeschakeld.

Pascal Ackermann leek op weg naar de zege, maar het was Cees Bol die Fabio Jakobsen opvolgde op de erelijst. De renner van Sunweb bleek op de Nokereberg de sterkste in de sprint van een uitgedunde groep. Voor Ackermann restte de tweede plaats, terwijl Jasper Philipsen derde werd. Voor Bol is het zijn eerste zege bij de profs.

De Fransman David Boucher won de PUR NATUR bergprijs begiftigd met 1.500 euro. Hij verzamelde zijn punten tijdens de vlucht met 5.

REACTIES NA DE WEDSTRIJD:

Cees Bol (winnaar): "Supergaaf dat ik hier win! Het waren geen makkelijke weken voor Sunweb, met veel harde valpartijen. Ik ben blij dat ik eens voor goed nieuws kan zorgen. Max (Walscheid) en Asbjørn (Kragh Andersen) deden het supergoed in de voorbereiding. Ik kon over de rode loper naar de finish, al was het de laatste 50 meter wel een sprint van stervende zwanen. Hopelijk is dit de start van een goed seizoen."

Pascal Ackermann (2e): "Het was een heel zware race. Ik begon misschien iets te vroeg aan de sprint en verloor op het einde wat kracht. Felicitaties voor de winnaar, hij was sterker vandaag."

Jasper Philipsen (3e): "Ik had vooraf niet op meer gehoopt, maar ik had tijdens de koers wel het gevoel dat ik kon meedoen voor de overwinning. Ik had op het einde nog kracht over. Alleen zat ik in de finale iets te ver bij de laatste bocht. Positionering is hier cruciaal in de sprint. Het is een beetje spijtig dat ik dan niet dichter geraakte."

DE VOLLEDIGE UITSLAG : KLIK HIER

ALLE FOTO'S VAN DE MANNENWEDSTRIJD: KLIK HIER

Technische gids 2019


Weersverwachting Nokere
Meer weer in Nokere

Andere Nokere Koerse evenementen