72ste Danilith Nokere Koerse

Woensdag 15 maart 2017

Uitslag

Nacer Bouhanni (Cofidis) wint 72e Danilith Nokere Koerse(SPORT INFO SPORTS) = De 26-jarige Nacer Bouhanni heeft woensdag de 72e editie van Danilith Nokere Koerse (1. BC), met start in Deinze en aankomst na 192,3 kilometer te Nokere, gewonnen. De Fransman haalde het na een massasprint van onder andere de Britse kampioen Adam Blythe en Joeri Stallaert.

Van bij de start probeerden diverse renners een uitval op te zetten maar daar slaagde evenwel niemand in. Bij de passage van Tiegemberg, de eerste helling van de dag na 36 kilometer koers, kwam er even een breuk in het peloton maar na de afdaling smolt alles opnieuw samen. Het was wachten tot bij het ingaan van de eerste van zeven plaatselijke ronden, op en rond Nokereberg van elk 13,2 kilometer, voor we een eerste grote afscheiding kregen. Daarvoor zorgden Floris De Tier, Ludwig De Winter, Kenneth Van Rooy, Gaetan Bille, de Noor Ole Forfang, de Nieuw-Zeelander Hamish Schreurs en de Nederlander Elmar Reinders. De grote groep liet even begaan zodat de zeven vluchters een voorsprong van twee minuten konden bijeen sprokkelen. Kenneth Van Rooy toonde zich de meest bedrijvige renner in de strijd voor het bergklassement en sprokkelde zo de premie van 250 euro. Met nog twee ronden voor de boeg was de voorsprong van de vluchters geslonken tot op een halve minuut voor een eerste deel van het peloton.
Wat verderop kregen we dan ook een hergroepering al spartelden Floris De Tier en Ole Forfang nog even tegen. Zij werden in eerste instantie bijgebeend door Sean De Bie met de Duitser Nils Politt maar ook hier liet het peloton niet begaan. Het bleef er zeer nerveus aan toegaan, met enkele valpartijen tot gevolg. Eén van de voornaamste slachtoffers was Timothy Dupont die zo in volle finale de verlenging van zijn zege in rook zag opgaan. Met nog vijf kilometer voor de boeg probeerde Floris Gerts de aangekondigde massasprint te ontlopen. Tevergeefs evenwel. Hij werd ingelopen en dat lot was ook zijn Zwitserse ploegmakker bij BMC, Silvan Dillier, beschoren.
In de daaropvolgende groepssprint stond er geen maat op Nacer Bouhanni die het met duidelijk verschil haalde van de Brit Adam Blythe en Joeri Stallaert. Bouhanni, in 2014 nog derde, volgt daarmee Timothy Dupont op die het vorig jaar haalde na een massasprint van de Noor Kristoffer Halvorsen en de Nederlander Dylan Groenewegen

Nacer Bouhanni (Cofidis) wou zege in Nokere niet laten liggen

(SPORT INFO SPORTS) = Op de sprint van Nacer Bouhanni stond geen maat. De Fransman haalde het dan ook vrij overtuigend van het hele pak. Hij verliet eerder Parijs-Nice en wou Danilith Nokere Koerse nog eens in de benen hebben voor Bouhanni afzakt naar Milaan-Sanremo.

“Dit was geen gemakkelijke wedstrijd. Van bij de start legde men er de pees op. En er werd hier traditioneel zeer nerveus gekoerst”, begon Nacer Bouhanni. “Ik wist dat ik me in de finale steeds vooraan moest posteren met al die korte bochten. Ik ben de sprint aangegaan toen we de laatste rechte lijn introkken. Dat was op zo’n 350 meter van de finish. En dan kwam het erop neer alles te geven. Dat is me gelukt. Mijn volgende doel is Milaan-Sanremo. Ik wou vandaag nog eens de benen testen alvorens af te reizen naar Italië. Winnen in Nokere was geen must maar dit kon ik toch niet laten liggen? Ik ben voortijdig afgestapt in Parijs-Nice en had deze wedstrijd toch wel nodig om nog wat wedstrijdkilometers op te doen. Of ik nu een van de favorieten ben voor Milaan-Sanremo? Dat weet ik niet. Er zijn er nog wel die deze koers als objectief hebben. Mezelf naar voor schuiven doe ik niet. Deze wedstrijd verliep ook perfect voor mij. Er was die vroege vlucht en mijn ploeggenoten controleerden het gebeuren voor mij. Ik moest het in de finale dan maar afmaken, al is dat altijd gemakkelijker gezegd dan gedaan”, lachte Bouhanni.

Hij kroop na de podiumhuldiging en de persbabbel gevolgd door de medische controle opnieuw op de fiets en zette koers richting hotel om zo nog wat bij te trainen voor de Primavera

Adam Blyhte (Aqua Blue Sport) maakt conditionele vorderingen

(SPORT INFO SPORTS) = Nacer Bouhanni stoof Nokereberg op als een kogel. Adam Blythe moest zich snel gewonnen geven en had vlug door dat een dichtste ereplaats het hoogst haalbare zou zijn op Nokereberg.

“Bouhanni had de beste lijn en was vandaag wel de sterkste. Ik verloor net iets teveel grip om hem te verslaan maar tweede worden is nog altijd beter dan derde worden”, verduidelijkte Adam Blythe. “Het is een zeer rare spurt hier. Je maakt als renner niet veel mee dat er gespprint wordt op een bergje dat dan nog met kasseien bedekt is. Hier dus wel. Dat maakt deze koers ook zo speciaal. Vrijdag ga ik een nieuwe kans wagen in Handzame om mijn eerste zege van het seizoen te behalen. Naar ik van journalisten vernam is het daar elke keer al op een massasprint uitgedraaid. Wel dat mag van mij vrijdag ook zo zijn. De conditie maakt alsmaar vordering. Ik houd mijn vingers gekruist om daar een mooie prestatie neer te zetten. Lukt het niet in Handzame dan is mijn volgend doel de Driedaagse De Panne-Koksijde. Ook daar zijn er enkele kansen op een massasprint. Maar eerst vrijdag afwerken.”

Joeri Stallaert (Cibel-Cebon) hoopt in Handzame Classic op een nieuwe massasprint

(SPORT INFO SPORTS) = Derde worden na Nacer Bouhanni en Adam Blythe is zeker geen schande. Dat wist ook Joeri Stallaert nadat hij met die twee ras sprinters het podium van Danilith Nokere Koerse op mocht.

“Het is echt gekkenwerk om je hier goed te positioneren voor de sprint. Net voor het ingaan van de laatste kilometer rijden we een smal baantje op en daarvoor is het bikkelen om je plaats te houden in het peloton”, meldde Joeri Stallaert. “Daarna is het de laatste 350 meter dokkeren geblazen op de kasseien. Ik voelde me heel goed in de wedstrijd en was dat al gaan melden aan mijn sportdirecteur Gaspard Van Peteghem. Zo kreeg ik de steun van de hele ploeg. Er waren vandaag twee renners die net iets sneller waren dan mij en daar kan ik me best in vinden. Vrijdag is Nacer Bouhanni er al niet bij. Bovendien ligt de sprint in Handzame Classic me meer dan wat we hier voorgeschoteld kregen, zijnde bergop op kasseien. Ik ga vrijdag dan ook voor een overwinning. Bovendien word ik derde in een koers met als label buiten categorie. Ik hoop dat het in Handzame opnieuw uitmond in een massasprint want ik wil nu wel eens uitpakken met een zege.”

Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise) maakte van bergprijs meteen een doel

(SPORT INFO SPORTS) = Kenneth Van Rooy maakte deel uit van de vlucht met zeven die een heel deel van de koers kleurde. Van Rooy maakte van de nood een deugd en maakte meteen een doel van de bergprijs die Danilith Nokere Koerse rijk is.

“Ik heb vorig jaar een heel slecht jaar gehad door allerlei tegenslagen. Nu loopt het beter. Ik wou door een vroege vlucht de conditie nog wat aanscherpen en dat is me wel gelukt”, stelde Kenneth Van Rooy. “Toen we uiteindelijk met zeven man voorop geraakten wou ik meteen een doel maken van die bergprijs. Daar was immers een mooie premie aan verbonden. Natuurlijk kruipt zoiets wel in de kleren want er waren er nog die van dat nevenklassement een doel gemaakt hadden. Gelukkig sprokkelde ik voldoende punten. Ik wil me de komende wedstrijden nog wel meer laten opvallen. Wij reden een hele poos op kop en pakten zo toch mooie publiciteit. En bovendien wisten we maar al te goed dat tegen een jagend peloton niets te beginnen was met zeven man”.

De volledige uitslag kan je hier downloaden.
Een eerste reeks beelden kan je hier alvast bekijken. Voor meer beeldmateriaal, klik hier

Dank aan onze sponsors

Weersverwachting Nokere
Meer weer in Nokere

Andere Nokere Koerse evenementen