Persvoorstelling 74ste Danilith Nokere Koerse - Blog

74ste Danilith Nokere Koerse

Woensdag 20 maart 2019

Persvoorstelling 74ste Danilith Nokere Koerse

vrijdag 08 maart 2019
7 maart 2019 - Kruisem - Voorstelling van de 74ste Danilith Nokere Koerse voor een 200-tal aanwezigen: sponsors, genodigden en persmensen.

Moderator Carl Berteele startte de avond met een moment van stilte naar aanleiding van het recente overlijden van Jef Braeckevelt, die peter was van Danilith Nokere Koerse en vele jaren trouw aanwezig was op de persvoorstelling.

Nokere Koerse is al enkele jaren een 4-daags evenement, 4 dagen sportieve ambiance!

Het begint al op vrijdag 15 maart, vanaf 18u30, met de Danilith Nokere Koerse after-work ‘Depart Canard’! De beste muziek, gin- en jeneverbar en lekkere tapas en hapjes en veel sportieve ambiance vind je die avond in de tent op het voetbalterrein langs de Waregemsestraat in Nokere. O.a. DJ Dirk Stoops zorgt voor de muziek. Gratis inkom!


Ondervoorzitter van Nokere Sport en persverantwoordelijke Robrecht Bothuyne

Op zaterdagvoormiddag 16 maart is er dan de vijfde editie van onze wielerinitiatie i.s.m. de Vlaamse Wielerschool. Kinderen uit de lagere school kunnen er hun fietsbehendigheid testen en trainen onder leiding van ervaren trainers. En uiteraard fietsen ze hun eigen Danilith Nokere Koerse, met de nodige begeleiding.

Zaterdagnamiddag is er dan de vierde Danilith Nokere Koerse voor juniors. Deze wedstrijd is er één van het hoogste niveau, vergelijkbaar aan dat van de Ronde van Vlaanderen. We krijgen dus nationale en internationale toppers aan de start in Nevele. Aankomst in Nokere is verwacht rond 16u30. Kom gerust de sfeer opsnuiven in en rond de tent! Koersdirecteur Rony De Sloovere benadrukt dat er opnieuw grote internationale belangstelling is voor onze juniorenwedstrijd: "Dit wordt een zware wedstrijd van 122 kilometer met meer dan 20 kilometer kasseien. 55 ploegen hebben een aanvraag ingediend. Wij hebben 16 Belgische ploegen geselecteerd en 9 buitenlandse ploegen. Vorig jaar reed Remco Evenepoel de wedstrijd niet uit, maar we kregen toch een mooie winnaar met Ilan Van Wilder die later op het jaar een mooi wereldkampioenschap reed in dienst van Remco Evenepoel".


Rony De Sloovere: koersdirecteur van de juniores wedstrijd en de profwedstrijd

Zondag 17 maart is er de derde keer de Danilith Nokere Koerse Cyclo, voor wielertoeristen. Deze wordt georganiseerd samen met Flanders Classics en Golazo en kadert in de ‘Etixx Classics Tour’, een reeks wielertoeristentochten verbonden aan de grootste wielerklassiekers. Je kan kiezen uit 4 verschillende afstanden: 60, 90, 125 of 155 km. Starten kan in Nokere vanaf 7u30 tot 10u30.

Op woensdag 20 maart is er dan onze jaarlijkse hoogdag met voor het eerst onze dameswedstrijd (1.1.), waar we meteen een aantal internationale toppers aan de start krijgen in Deinze (Jolien Dhoore, Lotte Kopecky, Amy Pieters, Leah Krickmann, enz). Emma Johansson is de ambassadrice van onze wedstrijd. Koersdirecteur Gil Steyvers bevestigt dat de dames een pittig parcours van 123 km voorgeschoteld krijgen. Het parcours heeft hetzelfde karakter als de koers voor de junioren en profs, met 7 passages over Nokereberg en vele kilometers kasseien. De rensters starten om 9u45 te Deinze en de aankomst op Nokereberg is voorzien rond 13 uur. Belangrijk is ook de Pur Natur bergprijs die ook bij de vrouwen begiftigd is met 1.500 euro prijzengeld, hetzelfde bedrag als bij de mannen.


Ambassadrice Emma Johansson met gedelegeerd bestuurder Rony De Sloovere

Het sportieve hoogtepunt is onze wedstrijd voor elite, een koers ‘buiten categorie’. Aan de start in Deinze, om 12u30, zullen een aantal van ’s werelds sterkste wielerteams staan. ’s Avonds, rond 17u00, weten we wie de opvolger wordt van Fabio Jakobsen, de jonge Nederlandse topspurter. Koersdirecteur Rony De Sloovere verwacht geen nieuwe massaspurt op de flanken van Nokereberg gelet op het "Vlaams karakter" van onze koers met heel wat kasseikilometers. "Remco Evenepoel reed vorig jaar onze juniorenwedstrijd niet uit, maar hij beloofde mij dat hij terugkeert naar Nokere om te winnen", beweert Rony De Sloovere.

Verder vernamen we nog dat Deinze de volgende jaren de startplaats blijft van Danilith Nokere Koerse (deelgemeente Nevele van onze juniorenwedstrijd). Jo Planckaert haalde herinneringen op aan zijn overwinning in Nokere in 1995, toen hij zijn ploegmaat Adrie van der Poel 15.000 frank betaalde om voor hem de spurt aan te trekken. "Ook ploegmaten kun je motiveren door een centje te betalen", beweert Jo.

Tenslotte werd ook afscheidnemend bestuurslid Joseph Vandenbroucke in de bloemetjes gezet.


Joseph Vandenbroucke, oud winnaar Jo Planckaert, voorzitter Marc Van Cauwenberghe en secretaris Carl Dedeken

Na de bedanking van onze trouwe sponsors werd aan de aanwezigen een maaltijd aangeboden.

De deelnemende ploegen bij de profs:

De deelnemende ploegen bij de dames:


Zoals elk jaar was Willy Van Bouchaute van www.in-the-picture.be aanwezig op de persvoorstelling. Hij maakte de volgende videoreportages.