Persconferentie 75ste Nokere Koerse - Blog

75ste Danilith Nokere Koerse

Woensdag 17 maart 2021

Persconferentie 75ste Nokere Koerse

vrijdag 06 maart 2020
Elk jaar organiseert de vzw Nokere Sport een persconferentie in het cultureel centrum De Mastbloem te Kruisem. Dit jaar niet alleen sportief nieuws, maar ook corona-vrees.

Dit jaar wordt reeds voor de 75ste keer Danilith Nokere Koerse verreden. Voorzitter Marc Van Cauwenberghe is reeds 58 jaar betrokken bij de organisatie, maar in juni doet hij afstand van het voorzitterschap. Het bestuur dankt Marc op een bijzondere wijze. Marc staat centraal op de affiche 2020. Gevraagd naar zijn hoogtepunt, antwoordt Marc: “Ongetwijfeld de deelname van Bernard Hinault met zijn ganse ploeg. Ik heb daar nog mooie foto’s van bewaard”.

Ondervoorzitter Robrecht Bothuyne gaf wat uitleg over de mogelijke gevolgen van het corona virus voor Danilith Nokere Koerse. In elk geval gaan we ervan uit dat onze wedstrijden voor juniors, dames en elite mannen gewoon doorgaan. Wel zijn er enkele wijzigingen bij de ploegen. Bij de vrouwen zegde Mitchelton-Scott af, bij de elite mannen noteerden we de afzegging van Ineos. Maar op 18 maart zullen wij niet minder dan 12 worldtour ploegen aan de start hebben. Onlangs schreef ook Jumbo-Visma zich in.

De UCI vraagt wel extra maatregelen van de organisatie om het corona virus buiten het peloton te houden. Zo moeten de ploegbussen van het publiek gescheiden worden en moet er voor elke renner een aparte stylo voorzien worden om het startblad te tekenen!

Koersdirecteur Rony De Sloovere legde uit dat op sportief gebied Nokere Koerse start op zaterdag 14 maart met een wedstrijd voor internationale juniors. De renners starten in de Brielstraat te Deinze. Ze maken eerst een lus in de Vlaamse Ardennen. De aankomst volgt na de tradtionele plaatselijke ronden. We streven in onze wedstrijd van 120 kilometers naar 25 ploegen, waarvan 10 buitenlandse.


Op 18 maart wordt voor de tweede keer Danilith Nokere Koerse voor dames gereden tussen Deinze en Nokere. Koersdirecteur Gil Steyvers zal om 10 uur op de markt te Deinze vertrekken met niet minder dan 8 worldtour ploegen. Lorena Wiebes, de winnares van vorig jaar, zal weer van de partij zijn. Vorig jaar was zij nog onbekend, maar ondertussen is zij Nederlands kampioene en won ze de wegrit op de Europese Spelen. Dit jaar mag Lorena heel wat tegenstand verwachten van Anne Vander Breggen, Ellen Van Dijck, Amy Pieters, Lisa Klein en onze eigen Jolien Dhoore en Lotte Kopecky.

Het hoofdnummer is de wedstrijd voor mannen elite, die ook op 18 maart start op de grote markt te Deinze omstreeks 12u30. Onze wedstrijd heeft een typisch Vlaams karakter door de vele kasseikilometers. Koersdirecteur Rony De Sloovere kan nog geen namen van renners meegeven. Door corona wachten ploegen met het invullen van de definitieve deelnemerslijst.

Traditioneel werden burgemeester Joop Verzele van Kruisem en burgemeester Jan Vermeulen van Deinze op het podium geroepen. Zij gaven wat uitleg over de financiële bijdrage die zij leveren aan de organisatie. Jan Vermeulen prees het volkse karakter van Nokere Koerse. Hij riep dan ook op: “Kom op 18 maart uit uw kot”, verwijzend naar onze minister van volksgezondheid die de studenten opriep om in hun kot te blijven.

Na de persconferentie werd er een maaltijd aangeboden aan de genodigden.

Wij duimen voor een spetterende 75steeditie van Danilith Nokere Koerse met sport en ontspanning voor iedereen! De organisatoren, sponsors, gemeentebesturen en vrijwilligers zijn er klaar voor.