73ste Danilith Nokere Koerse

Woensdag 14 maart 2018

NOKERE KOERSE: IETS OVER SNEEUW EN FRANZIE MULDERS

maandag 15 januari 2018
Woensdag 14 maart wordt het weer koppen lopen op Nokereberg, voor die dag de Poggio van Vlaanderen.

Danilith Nokere Koerse heeft een rijke traditie, maar dat is geen alibi voor de koersdirectie om op haar lauweren te rusten; een nieuw parcours werd uitgestippeld om de koers nog attractiever te maken.

Iedere sportliefhebber herinnert zich ongetwijfeld de ondergesneeuwde editie van inmiddels alweer 5 jaar geleden.Door overmacht gekweld, gaf een aangeslagen koersdirecteur Rony De Sloovere tekst en uitleg. Zie voor de beelden: http://www.hultheim.be/index.php/kruishoutemse-cin....

Een halve eeuw voordien - in 1963 - won Kruishoutemnaar Frans De Mulder op de kasseien van Nokereberg.

Het was zijn laatste grote overwinning van een carrière die achteraf te kort bleek te zijn, na nochtans spraakmakende zeges: kampioen van België bij de onafhankelijken (1958) en bij de profs (1960), 4 etappes en eindwinnaar Ronde van Spanje (1960), kampioenschap van Vlaanderen te Koolskamp (1961), etappe in Dauphiné-Libéré (1962), tijdrit in Ronde van België (1963).

Frans overleed in 2001 aan een hartaderbreuk. Hij werd 63 jaar. In Machelen aan de Leie, waar hij een groot deel van zijn leven woonde, werd vijftig jaar nadat hij de Vuelta had gewonnen een gedenkteken onthuld - een realisatie van zijn zoon Alain - met erbij de volgende tekst: “Vlak of omhoog. Vuelta of Vlaamse wegen. Niets hield hem tegen. Hij martelde de pedalen. Tot hij vloog” (Roland Jooris).