78STE DANILITH NOKERE KOERSE

WOENSDAG 13 MAART 2024

Met Lotte Kopecky, Tim Merlier en Jasper Philipsen als speerpunten: Danilith Nokere Koerse pronkt met competitief deelnemersveld én uniek kasseienparcours

Danilith Nokere Koerse serveert op 13 maart een uitdagend parcours voor aan de renners en rensters. De wedstrijd is in 2024 188,1 kilometer lang voor de mannen en 127 kilometer voor de dames. De start blijft op de Markt in fietsstad Deinze en de aankomst ligt uiteraard bovenop Nokereberg.

Toch zijn er hier en daar enkele nieuwigheden. Eerst is er een aanloop van 94,2 km die de renners langs Nazareth, Gavere, Oosterzele, Zwalm, Oudenaarde, Horebeke, Maarkedal, Anzegem en Wortegem-Petegem richting Nokere brengt. Na 25 kilometer is de bekende Lange Munte de eerste kasseistrook van de dag, 15 kilometer later zijn de Kattenberg, Holleweg en Jagerij de volgende hindernissen. Daarna volgt een ommetje rond de Brouwerij Roman langs de Varent. Vanuit Oudenaarde trekken we naar Anzegem met de kasseien van de Varent, de hellingen Hellestraat en Holstraat en in Wortegem-Petegem de minder bekende Petegemberg (500m aan 7,6%), met op de top een prachtig uitzicht over de Vlaamse Ardennen. Daarna komt nieuw in het parcours de nieuwe helling van de Fabriekstraat. In totaal zijn er 13 hellingen.

Het spreekt voor zich dat deze hindernissen alleen als opwarmer zullen dienen. Nadat de renners voor het eerst Nokereberg (350 meter aan 5,7%, maximaal 7%) opvlammen, volgen nog 3 plaatselijke ronden in Kruisem van 31,3 km. Bij de vrouwen zijn dat er twee.

Die plaatselijke ronde is gekruid met tal van kasseistroken: de Herlegemstraat, de Lange Aststraat, de Kloosterstraat, de pas heraangelegde Doorn, Lededorp en de Huisepontweg, die zeer kort op elkaar volgen. Daar moeten de verschillen gemaakt worden. Niet onbelangrijk, bij het verlaten van Wannegem-Dorp volgen meteen de laatste 3 km!

In totaal krijgen de dames 17 kilometer kasseien voorgeschoteld, verdeeld over 24 kassiestroken. Bij de mannen zijn dat 26 kilometer kasseien, verdeeld over 31 stroken. Daarmee bevestigt Danilith Nokere Koerse haar reputatie als de Vlaamse kassei-koers!

Danilith Nokere Koerse ME: Tim Merlier voor nummer 3? Jakobsen voor zijn tweede? Of Philipsen voor zijn eerste?

Belgisch kampioen Tim Merlier was in 2023 met overmacht de sterkste op de flanken van Nokereberg. Ook dit jaar staat de Wortegemnaar aan de start in Deinze. En met ambitie! Merlier gaat voor een derde overwinning op rij. Daarmee zou hij het zegerecord van Hendrik Van Dyck uit de jaren ’90 evenaren. Maar nog nooit deed iemand dat 3 keer na elkaar. Ook aan de start: Jasper Philipsen; internationaal zegekoning en de winnaar van de Groene trui in de Tour van vorig jaar. Jasper stond al eerder eens op het podium in Nokere. Benieuwd wat hij nu kan! En het is nog niet gedaan met het sprintgeweld: ook oud-winnaar Fabio Jakobsen staat aan de start met zijn DSM-Post-NL-ploeg die ook nog eens John Degenkolb, oud-winnaar van onder andere Parijs-Roubaix meebrengt. De Ineos Grenadiers hebben Elia Viviani mee; de Italiaan won ritten in alle grote rondes, was Europees kampioen, maar wat kan hij op de kasseien? Deze vier wereldtoppers in de spurt worden uitgedaagd door aanvallers uit bijvoorbeeld Lotto-Dstny met Milan Menten, vorig jaar derde, en Alec Segaert. Cofidis brengt onder andere oud-winnaar Ludovic Robeet in stelling. De Noorse hardrijder Mikkel Bjerg staat op de startlijst voor UAE Emirates. De Franse flandrien Hugo Hofstetter staat samen met de Duitse spurter Pascal Ackermann aan de start namens Israel-Premier Tech. Gerben Thijssen is dan weer kopman bij Intermarché-Wanty. Hij wist dit jaar al 2 keer te winnen.

In totaal doen 10 WorldTour-teams, 9 procontinentale ploegen en 1 continentaal team mee aan Danilith Nokere Koerse 2024.

Danilith Nokere Koerse WE: Lorena Wiebes voor nummer 3 of Lotte Kopecky voor 2?

Lotte Kopecky zorgde vorig jaar voor hét kippenvelmoment van het wielervoorjaar. In een beklijvende wedstrijd reed ze voortdurend in de aanval en dat een paar dagen na het trieste verlies van haar broer. Het was muisstil op Nokereberg toen ze de finish overschreed. Ook dit jaar staat Lotte, als wereldkampioene, aan de start in Deinze. Concurrentie kan komen uit haar eigen superploeg van SD Worx-Protime; bijvoorbeeld van topspurtster Lorena Wiebes. Danilith Nokere Koerse was haar eerste grote overwinning bij de profs. Kan ze voor de derde keer winnen? Ook aan de start: Chantal Van den Broek – Blaak; de Nederlandse oud-wereldkampioene won eerder de Ronde van Vlaanderen, Strade Bianchi en zoveel meer en keert nu terug na een jaartje afwezigheid nadat ze voor het eerst mama werd.

Ook hét Belgische opkomende talent Julie De Wilde wordt aan de start verwacht. Ook de Italiaanse topspurtster Chiara Consonni, in ’22 nog winnaar van Dwars door Vlaanderen start. Of wat kan de Cubaanse Arlenis Sierra; de toprenster van Movistar werd in 2022 nog 4de in de Ronde van Vlaanderen en in 2023 vijfde in Nokere? De Vlaamse kasseien zouden haar dus moeten liggen. In diezelfde ploeg ook nog de Nederlandse topper Floortje Mackaij en vooral ook Emma Bjerg-Norsgaard, vorig jaar nog ritwinnaar in de Tour de France.

Ook bij de dames wordt het dus een spannende strijd!