77STE DANILITH NOKERE KOERSE

WOENSDAG 15 MAART 2023

Ijzersterke Wiebes wint de sprint voor Kopecky

2022 WE Podium

Een ijzersterke Lorena Wiebes heeft de derde editie van Danilith Nokere Koerse gewonnen. In een massasprint won de Nederlandse met lengtes voorsprong op Lotte Kopecky. Marta Bastianelli vervult het podium.

De derde editie van Danilith Nokere Koerse beloofde een topeditie te worden. Een vernieuwd parcours zorgde in totaal voor 9 hellingen, waarvan 6 met kasseien. Met een verhoogde prijzenpot die gelijk is aan die van de mannen, begonnen de rensters extra gemotiveerd aan de koers. Voor de eerste keer werd de wedstrijd ook live uitgezonden op televisie. Topfavorieten waren Lotte Kopecky (SD Worx), Grace Brown (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope), Marta Bastianelli (UAE Team ADQ) en Lorena Wiebes (Team DSM).

Mieke Kröger

Nadat de rensters de eerste helling, de Lange Ast, achter de rug hadden, ontsnapte Mieke Kröger van het peloton. De Duitse van Human Powered Health had al snel een voorsprong van 25 seconden. Op de Tiegemberg breidde ze haar voorsprong uit tot 35 seconden. Vlak voor de eerste beklimming van Nokereberg, stapte Grace Brown uit de race. De Australische werd vorig jaar nog tweede, maar besloot nu om op te geven na een val. Ondertussen was Kröger ingehaald door het peloton. Noemi Ruegg (Jumbo-Visma) kwam als eerste naar boven op de tweede beklimming van Nokereberg. De Zwitserse pakt zo de bergprijs.

Veel valpartijen

Het werd helaas een wedstrijd met veel valpartijen. Zo moest Alice Barnes (Canyon SRAM) al vroeg de wedstrijd verlaten door een valpartij. Ook Elynor Backstedt (Trek-Segafredo), Chloe Hosking (Trek-Segafredo), Charlotte Kool en Elise Uijen (DSM) die de regionale wedstrijd in Nokere op 12 juni 2021 won, moesten de pijn verbijten door een val.

In de laatste lokale ronde ontsnapten Femke Markus en Mischa Bredewold van Parkhotel Valkenburg. Het duo had al snel een voorsprong van 20 seconden. Beide rensters werden op acht kilometer voor de finish ingehaald door het peloton. Een ding was zeker: de wedstrijd ging beslist worden in een massasprint.

Uiteindelijk won Lorena Wiebes met lengtes voorsprong. De Nederlandse won met overmacht van Lotte Kopecky en Marta Bastianelli. Opvallend: Wiebes won in 2019 de eerste editie van Nokere Koerse. Lotte Kopecky werd toen derde. Wiebes sprintte eerder dit seizoen naar de overwinning in de GP Oetingen en de Ronde van Drenthe.